We worden allemaal ouder. En dat is fijn want dat betekent dat we langer van het leven kunnen genieten. Maar ouder worden betekent ook dat we wat vaker extra hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld in huis of bij de zorg voor onszelf. Hoe gaat dat in de toekomst? Gaan we allemaal naar een verzorgingshuis? Of blijven we juist langer thuis wonen?

Langer thuis blijven wonen

Veel mensen willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. In hun eigen huis, met hun eigen spullen en herinneringen. De overheid en zorgorganisaties proberen dat steeds vaker mogelijk te maken. Op de markt verschijnen daartoe meer en meer hulpmiddelen om thuis wonen makkelijker en veiliger te maken.

Zo zijn er slimme sensoren verkrijgbaar, kleine apparaatjes die kunnen zien of je thuis bent gevallen of misschien al lang niet meer hebt bewogen. Dat apparaatje geeft een seintje aan een familielid of zorgverlener. Ander voorbeeld is het beeldbellen met de dokter. Vanuit je eigen huis kun je via een schermpje praten met de huisarts. Maar ook robots maken een forse ontwikkeling door. Denk aan een robotstofzuiger, een opruimrobot of een automatisch verlichtingssysteem zodat je in het donker niet struikelt.

Nieuwe woonvormen

Naast hulpmiddelen in huis komen er ook steeds meer andere woonvormen. Ooit gehoord van Knarrenhofjes? Dat is een buurtje voor 50+, waar mensen elkaar helpen, elkaar ontmoeten en het met elkaar supergezellig hebben. Vooral het sociale aspect is positief want je bent nooit meer echt alleen. Meer bekend is de mantelzorgwoning. Vaak woon je dan dichtbij een van de kinderen in een speciaal voor jou ontworpen woning op het eigen erf of dat van je kind. Veilig dichtbij je eigen bloed, gezellig en wel zo veilig. Wat in opkomst is: samenwonen zoals we dat in de jaren zestig ‘de commune’ noemden. Een hele familie woont in één groot wooncomplex: grootouders, kinderen en kleinkinderen. Gemeenten noemen dit ‘meer-generatie-wonen’.

Zorg op maat

We lezen steeds vaker dat de zorg in de toekomst onbetaalbaar wordt. Geen plezierig vooruitzicht. Ondanks dat mensen die in de zorg keihard werken en de werkdruk superhoog is, zeggen deskundigen dat er winst te behalen valt door meer en meer ‘zorg op maat’ te bieden. In de praktijk betekent dat minder lang in het ziekenhuis en thuis precies die hulp krijgen die je nodig hebt. Ook hier kunnen robots een belangrijke rol spelen. De zorgrobot die jou herinnert aan het innemen van je medicijnen, een app op je telefoon die op een rijtje heeft gezet wat je vandaag zoal moet doen. Slimme horloges die 24/7 je gezondheid meten en indien nodig letterlijk aan het belletje trekken. Wat nu nog toekomstmuziek lijkt, is dichterbij dan menigeen denkt.

Anders bouwen

Het lijkt een inkopper maar voor ouderen kunnen drempels in huis een drama zijn. Vooral voor diegenen die steun zoeken bij een rollator kan een drempel een vervelend obstakel vormen. Huizen van nu zouden brede deuren moeten hebben zodat rolstoelen en rollators vrij baan hebben. Standaard in seniorenwoningen zien we beugels, zitstoelen enzovoort in wc’s en badkamers. Veel gemeenten werken graag mee aan het levensbestendig maken van bestaande woningen. Simpel: thuis in een aangepaste woning is veel goedkoper dan naar een kamer in een duur zorghotel of verzorgingshuis. En het klinkt misschien wat oubollig en achterhaald maar klaar staan voor de ander zou veel meer vanzelfsprekend moeten zijn. De ik-cultuur die we stap voor stap hebben laten ontstaan, zal terug moeten naar de wij-cultuur. Een buur die voor jou de boodschappen doet, een vriendin die regelmatig met jou gaat wandelen, klaar staan voor de ander, noem het noaberschap. Het draagt bij aan een hoge mate van kwaliteit van leven.

Tot slot

Wonen en zorg ziet er anno 2025 allang niet meer uit als vijftig jaar geleden. Toen kenden we nog bejaardenhuizen waar je als gast in een hotel verwend werd. In de komende jaren zullen de veranderingen doorzetten. Geen grote verzorgingshuizen meer maar vooral slimme oplossingen en fijne nieuwe woonvormen. Het gaat erom dat je zo lang mogelijk prettig en veilig kunt leven op een plek waar je je thuis voelt. En ook dat hulp dichtbij en professioneel van aard is.