Werken op hoogte brengt grote risico’s met zich mee. Een val van slechts een paar meter kan al ernstige verwondingen of zelfs fatale ongelukken veroorzaken. Toch worden er in de praktijk veel fouten gemaakt die de veiligheid in gevaar brengen. Het veilig werken op hoogte kan dus altijd beter! In dit artikel bespreken we 5 veelgemaakte fouten bij werken op hoogte en hoe je ze kunt voorkomen met behulp van duidelijke en visuele veiligheidscommunicatie.
Fout 1: Onjuiste of ontbrekende valbeveiliging
Misschien wel de meest voorkomende fout bij werken op hoogte is dat werknemers zonder valbeveiligingsmiddelen op pad gaan of valbeveiliging gebruiken die niet goed bevestigd is. Vaak komt dit doordat ze niet precies weten welke valbeveiliging ze moeten kiezen en hoe deze correct wordt gebruikt. De regelgeving rondom valbeveiliging is bij veel bedrijven vastgelegd in lange complexe handleidingen, die medewerkers niet lezen.
Door de informatie behapbaar te maken met behulp van infographics, instructievideo’s en andere visuele communicatiemiddelen, voorkom je dat werknemers de valbeveiliging onjuist gebruiken.
Fout 2: Gebrekkige inspectie van materialen
Door de jaren heen raken touwen, harnassen en ankerpunten beschadigd door slijtage. Hierdoor beschermen ze niet meer optimaal en zit een ongeluk in een klein hoekje. Het is dus van belang dat deze materialen regelmatig worden geïnspecteerd en goed worden onderhouden. Deze inspectie moet zorgvuldig uitgevoerd worden en is opgedeeld in verschillende stappen.
Om te voorkomen dat stappen worden vergeten of overgeslagen is het een goed idee om een duidelijke checklist op te stellen voor veilige uitrusting. Ook dit kan in de vorm van een infographic, folder of een korte video die de stappen helder uitlegt.
Fout 3: Onvoldoende training van medewerkers
Alleen uitleg is niet voldoende om de veiligheid te verbeteren. Medewerkers moeten ook de kans krijgen om te oefenen met bijvoorbeeld het bevestigen van de valbeveiliging of het klaarzetten van een steiger.
Het geven van periodieke trainingen en cursussen is van belang om praktijkervaring op te doen. De kracht van herhaling is essentieel en zal op de lange termijn een positief effect hebben op de kennis van werknemers. Daarnaast kunnen toolboxmeetings waarbij je met medewerkers in gesprek gaat een waardevolle aanvulling zijn om vragen, onduidelijkheden en andere zaken te bespreken.
Fout 4: Onvoldoende veiligheidsmaatregelen bij ladders en steigers
Veel ongelukken ontstaan door verkeerd gebruik van ladders en steigers. Stabiliteit en correcte plaatsing zijn belangrijk om risico’s te voorkomen. De omgeving moet grondig gecontroleerd worden om de steiger veilig te plaatsen. Maar weten werknemers wel waar ze op moeten letten?
Tips voor stabiel en veilig opstellen kun je gemakkelijk delen in een korte video. Indien nodig kunnen medewerkers deze gemakkelijk nog even terugkijken voordat ze beginnen. De informatie is overal en altijd beschikbaar en toegankelijk.
Fout 5: Onderschatten van weersomstandigheden
Weersomstandigheden zoals wind en regen maken werken op hoogte gevaarlijker. Sommige werknemers vinden het lastig in te schatten wanneer het wel of niet veilig genoeg is om op hoogte te werken en of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn om het werk veilig uit te voeren. Ook voor leidinggevenden kan dit een lastige afweging zijn.
Animatievideo’s met tips en tricks helpen werknemers om risico’s te herkennen en in te schatten welke extra veiligheidsmaatregelen er nodig zijn. Hiermee minimaliseer je de risico’s en blijft het werk veilig.
Werken op hoogte brengt dus een hoop risico’s met zich mee, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen zijn ongelukken te voorkomen. Zorg voor goede valbeveiliging, controleer materialen en geef medewerkers voldoende training. Veilig werken begint bij bewustwording en de juiste kennis en daarbij is heldere, visuele communicatie key!
Hulp nodig bij veiligheidscommunicatie voor werken op hoogte voor jouw bedrijf? Cooler Media helpt bij het opzetten van effectieve veilig werken campagnes!