Op maandag 5 mei is tijdens een viering in de Sint-Petrusbasiliek de traditie van een kaarsje opsteken in de kapel van Maria van de Heilige Eik op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Oirschot geplaatst. Hiermee is deze traditie officieel tot immaterieel erfgoed verklaard. Oirschot loopt met het aanleggen van een officiële immaterieel erfgoedlijst voorop in Nederland bij de uitvoering van het UNESCO Verdrag Immaterieel Erfgoed.

Bij de kapel van de Heilige Eik komen jaarlijks tussen de 150.000 en 180.000 mensen een kaarsje aansteken. Voor de inwoners van de gemeente Oirschot is het een betekenisvolle plek waar men graag komt om steun te vragen of te genieten van de bijzondere sfeer die de kapel uitstraalt. De legende van Maria van de Heilige Eik ontstond in 1406 toen een herder een Mariabeeldje stroomopwaarts in het riviertje de Beerze zag drijven. Sinds die tijd is deze plek bekend bij mensen die de steun bij Maria zoeken. De inwoners van de gemeente Oirschot kozen in 2023 het kaarsje aansteken bij Maria van de Heilige Eik als belangrijkste traditie die niet verloren mocht gaan.

UNESCO Verdrag

Immaterieel erfgoed is een nieuwe tak van erfgoed vanaf het moment dat Nederland in 2012 het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Erfgoed ondertekende. Door het Verdrag te ondertekenen nam Nederland de verplichting op zich om beleid te maken om de immaterieel erfgoedgemeenschappen te helpen om hun erfgoed te beschermen. Oirschot voert dit landelijke beleid uit en behoort daarmee tot de eerste gemeenten die het UNESCO Verdrag op lokaal niveau uitvoeren.

Foto: Wethouder Joep van de Ven en Pastoor Felie Spooren tekenen het certificaat waarmee de traditie van het ‘Kaarsje aansteken bij Maria van de Heilige Eik’ tot immaterieel erfgoed van Oirschot wordt verklaard. Op de achtergrond het Gilde Broederschap Onser Lieve Vrouwe.

Foto Martin van Wulfen