Professioneel danseres Liesbeth Luisterburg (34) uit het Vlaamse grensdorp Meerle is een graag geziene dame bij de Legendarische Dinsdag Club. Soms geniet ze als publiek, soms danst ze mee in de show. “Het is één grote, vrolijke chaos!”, vertelt ze. “Soms absurd, soms grof, soms ontroerend, maar er zit altijd véél humor in”, verzekert ze.

door Rens van Ginneken

Haar ouders kwamen uit Breda, maar zelf groeide ze op in Turnhout, vertelt Liesbeth, die in het dagelijks leven als professioneel danseres twee doelgroepen begeleidt. “Mensen met een fysieke en/of mentale beperking waarbij vooral het fysiek contact op een basaal niveau leidend is. Daarnaast begeleid ik mensen om het plezier te beleven in de ‘vrije beweging’. Uitgaande van het vinden van je diepere emotionele lagen ondervinden we dan dat echt dat iedereen plezier kan beleven aan dansen”, zo vertelt ze.

Lekker ‘twinnen’

Via een vriendin die wekelijks bij hem danst kwam ze bij de show van Vitalski terecht. “Ze vroeg of ik niet eens wilde meedoen. Sindsdien word ik geregeld gevraagd, hoewel ik niet altijd kan hoor: de combinatie van een job en het moederschap zorgen dat het schema al aardig vol zit”, erkent ze. Over de show: “Alles gaat met kostuums, dat hoort er echt bij. Soms dansen we vrij op het podium, soms zijn we aan het ‘twinnen’: twee meisjes die een vrije improvisatie dansen en elkaar daarbij nadoen. Er zijn ook twee Koninginnen die Vitalski flankeren en assisteren en er is ook altijd een bellenblaasdame. Wij lopen tussendoor ook rond op het podium, of door de zaal. Zo rijgen we de onderdelen van de show eigenlijk aan elkaar.”

Flink tempo

Ze vervolgt: “Don Vitalski praat alles aan elkaar in een flink tempo. Dan is er weer dans, dan weer poëzie of een tof bandje. Ik heb ook al wel meegemaakt dat er iemand poëzie aan het voordragen was en dat Vitalski ondertussen in het publiek mensen ging ondertekenen met een stift of ging inpakken in plakband. Het kan eigenlijk niet gek genoeg! Er zit ook altijd een hilarisch knuffelgevecht in. Ook zijn er vaak lokale talenten te zien in de show, daar zitten soms beginners tussen. Maar soms is dat ook ineens superkwaliteit. Eigenlijk alles is oké. Het is al heel mooi dat mensen zich zo durven presenteren en voor velen is het ook een ideale gelegenheid om eens uit te proberen hoe het werkt op het podium en hoe het publiek reageert.”

Ze besluit: “Ik ga altijd graag kijken, want het is ook altijd een unieke, doldwaze beleving. Maar het dansen doe ik nog het liefste: dat is echt mijn ding! Ik hoop er in het leuke, culturele Middelbeers bij het Kubus Festival ook bij te kunnen zijn.”