Op deze foto zien we de voorzijde van een 18e-eeuws langgevelboerderijtje aan de Lubberstraat circa 1969, toen van vrijgezel Adrianus Swaans. Het dak was gedekt met stro en blauw gesmoorde verbeterde "Hollandsche" dakpannen. De voordeur en de staldeuren zitten aan dezelfde langgevel. De gevels zijn al decennialang gestuukt met kalkcement om vocht en kou op de poreuze veldgebakken stenen muren tegen te houden.
Op de kopgevel zijn geen kozijnen zichtbaar. De langgevel heeft twee raamkozijnen, één schuifraam met drie en twee roeden en één schuifraam met één en twee roeden. Voorheen stond dit boerderijtje dicht bij de langgevelboerderij aan Mousten 5, zoals op de foto nog net te zien is. Beide zijn ca. 35 jaar geleden gesloopt en herbouwd. De nieuwe woning staat nu iets verder aan de Lubberstraat en is dus verplaatst van de oorspronkelijke locatie. Mousten 5 staat op dezelfde plek.
Het boerderijtje werd tot ca.1936 gehuurd van vrijgezel Huijbregts door de familie Koolen, die later naar de Echteldonksesteeg aan de Oude Grintweg verhuisden. De parochie van de H. Bernadette erfde het van weldoener Huijbregts en verkocht het in twee openbare verkopen in Café de Kort en Café Bij Jantje.
Adrianus Swaans was de gelukkige. Hij bleef vanaf dat moment aan de Lubberstraat wonen tot begin jaren zeventig, toen hij hulpbehoevend werd. De woning was jaren daarvoor verbouwd en met rode dakpannen gedekt, maar brandde na zijn leegstand af zodat slechts een ruïne resteerde. Pas na zijn overlijden op hoge leeftijd zijn dit boerderijtje en ook de boerderij aan Mousten 5 met landbouwgronden in zijn eigendom verkocht.
(Foto: Frits Wijn, gepubliceerd in het boek ''Oirschot in Beeld'' in 1972. Tekst: Werkroep ‘’Sporen in Spoordonk’’, Martien Mattheeuwse)