Het conflict tussen exploitant Max Adriaansen van sportcomplex De Kemmer en de gemeente blijft de gemoederen nog bezighouden. De gemeente volhardt in het standpunt dat het huurcontract verlengen per 1 januari 2025 überhaupt niet mogelijk was. “Dat huurcontract liep gewoon af. Verlenging was juridisch niet mogelijk en verlenging was ook niet wenselijk”, zegt de gemeente. Adriaansen kan in ieder geval nog even blijven zitten, want de uitspraak van het executiekortgeding op 21 januari is uitgesteld tot de hogere rechtbank – het gerechtshof – waar Adriaansen ook nog een zaak had aangespannen, een vonnis heeft geveld. In de tussentijd waren er ook nog problemen met de verwarming van de sporthal.

door Rens van Ginneken

De gemeente gaf eerder aan dat ze zelf de exploitatie ter hand wil nemen. In dit weekblad werd daarover vermeld dat dit ‘voor in ieder geval twee jaar’ zou zijn. De correcte vermelding is ‘voor maximaal twee jaar’, zo verduidelijkt de gemeente. Ze wil daarvoor een derde partij inhuren voor het beheer. Wie dat zou worden is nog niet bekendgemaakt. Ook bestrijdt de gemeente dat de tennisvereniging als nieuwe exploitant in beeld zou zijn. “Het gaat om geruchten. De tennisvereniging is niet in beeld als nieuwe beheerder.”

Maximale looptijd

De woordvoerder van de gemeente verduidelijkt het gemeentelijke standpunt bij het kortgeding op 13 november. “Verlenging van het huurcontract is in strijd met het aanbestedingsrecht. De gemeente heeft destijds volgens de geldende wet- en regelgeving en het eigen inkoop- en aanbestedingsbeleid een meervoudig onderhandse aanbestedingsprocedure gehouden. In de exploitatieovereenkomst is bepaald dat de looptijd inclusief optionele verlengingen maximaal 10,5 jaar bedraagt. De gemeente kan nu dus niet meer onderhands met De Kemmer contracteren over een verlenging, dat is in strijd met de wet. Bovendien wil de gemeente dat ook niet, vanwege alle tekortkomingen van De Kemmer.”

Uitspraak gerechtshof is leidend

De gemeentelijke woordvoerder vertelt verder: “Omdat de exploitant bij twee verschillende instanties hetzelfde vraagt, heeft de rechtbank besloten eerst de uitspraak van het gerechtshof af te wachten. De beslissing van het gerechtshof is leidend. Het gerechtshof is namelijk een hogere instantie dan de rechtbank. Wij hebben het gerechtshof verzocht om met spoed te behandelen.”

Koude douches

Adriaansen mag dus in ieder geval tot de uitspraak van het gerechtshof aanblijven als beheerder. Hij is verplicht de exploitatie uit te voeren volgens de bepalingen in de exploitatieovereenkomst. Hij moet het sportcentrum dus schoon, open, veilig en heel houden. Maar ook op dat punt ‘schuurt’ het momenteel. Van gebruikers kwamen er klachten binnen bijvoorbeeld over ‘koude douches’. Netbeheerder Enexis heeft laten weten de exploitant af te sluiten van stroom en gas, vanwege betalingsachterstanden. “Hoewel een energiecontract onder de verantwoordelijkheid van de exploitant valt, hebben wij besloten zelf een energiecontract af te sluiten. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de installaties goed worden onderhouden”, aldus de gemeentelijke woordvoerder.

Schimmelvorming

Max Adriaansen geeft zijn eigen lezing van de problemen met de verwarming. “Er werd aan verenigingen verteld dat de problemen door de douches komen omdat ik de ketels zelf uit zou zetten. Wat dus helemaal niet kan, omdat het gebouwbeheersysteem er niet mee werkt. Daardoor is het voor mij ook niet meer mogelijk om zelf de legionella spoeling te doen, wat de gemeente nu probeert mij aan te rekenen, maar waar de fout dus bij hen ligt. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de schimmelvorming: door de problemen met de verwarming – niet mijn schuld – heb ik juist extra veel werk gehad aan het oplossen van die schimmelproblemen. Onlangs heeft de gemeente opdracht gegeven aan de cv monteur om mijn toegang tot het gebouwbeheersysteem te beperken en alle verwarming en luchtbehandelingsinstallaties onnodig hoog en de hele dag aan te zetten. Zo word ik met veel te hoge gas- en elektrarekeningen opgezadeld. Gelukkig heb ik de meeste schade kunnen voorkomen door handmatige interventies. Ook proberen ze de schuld van gebouwtechnische gebreken op mij af te schuiven, welke juist tekortkomingen van de gemeente als pandeigenaar zijn; gebreken waar ze al maanden niets aan doen.”

Aanbesteding ‘achter gesloten deuren’ mogelijk?

Ook is Adriaansen nog steeds boos over het niet willen verlengen van het huurcontract door de gemeente. Volgens hem klopt de gemeentelijke onderbouwing daarvoor niet. “Volgens mij was verlenging wél mogelijk, aangezien ze nu ook zonder aanbesteding de exploitatie achter gesloten deuren aan een andere partij proberen door te geven. Voor zover ik weet is er geen eerlijke en openbare aanbesteding uitgezet.”

De hele gang van zaken en de conflicten met de gemeente sinds afgelopen zomer is hem niet in de koude kleren gaan zitten, vertelt hij. “Tekortkomingen zijn nooit onderbouwd, er wordt gelogen over schoonmaakinspecties en dat er gesprekken en afspraken met mij zijn geweest. Ze proberen me in een kwaad daglicht te zetten, zonder de aantijgingen te verantwoorden”, zo vindt hij.

Adriaansen besluit: “We werken ons nog altijd te pletter om alles schoon, opgeruimd, aangevuld en toegankelijk te houden. Dat lukt volledig, ondanks de puinhoop die er persoonlijk en achter de schermen ontstaat door de handelswijze van de gemeente.”