Brouwer Frans Schamp en wijnboer Joep van de Ven presenteren deze week trots het resultaat van hun samenwerking. Het vakmanschap van een Oirschotse brouwer en een ‘gedreven wijnboer voor de hobby’ kwam uit een 60-liter wijnvat. Het ‘barrel aged’ speciaalbier gaat deze week als speciale editie ‘VandeOirsprong – Hof van Hedel Quadrupel’ kortstondig verkocht worden bij de slijterij van Hans & Hans. Dit vraag natuurlijk om een proefmoment. De journalist heeft weleens vervelendere klussen gehad.

door Rens van Ginneken

“Vooropgesteld: ik verdien hier helemaal niets mee. Voordat de mensen gaan denken dat de wethouder nog bijverdient”, benadrukt Joep van de Ven met een lach. Mogelijk niet iedereen in Oirschot zal weten dat Van de Ven aan de Peperstraat een stukje grond met hobbywijngaard ‘Het Hof van Hedel’ heeft. “Met biologische teelt. Het is echt kleinschalig; per jaar levert het een paar honderd flesjes wit, rood en rosé op. Het gezelligst is altijd de pluk: dan helpen het hele gezin en nog wat familieleden mee. Om dat eens te ervaren hoef je dus niet meer naar Frankrijk. Door de opwarming van de Aarde is Nederland inmiddels ook een prima land voor wijnbouw.” Hij kweekt een Cabernet Cortis / Cantor. “Een druivenras dat speciaal bij het Wijninstituut in Freiburg is ontwikkeld uit resistente soorten, speciaal voor de biologische wijnbouw om chemische middelen en het gebruik van koper overbodig te maken. Traditionele wijnboeren zeggen weleens dat je geen goede wijn zou kunnen maken van resistente druivensoorten. Maar het leuke is dat deze wijnen toch erg goed uit de ‘blinde’ proeverijen bij wedstrijden komen.”

Barrel aged is populair

Ondertussen ontkurkt bierbrouwer Frans Schamp een fles rode wijn van Het Hof van Hedel én een fles van het nieuwe brouwsel: de barrel aged Quadrupel, zes maanden gerijpt op een 60-liter vat van Joep van de Ven. Schamp vertelt: “Ik ben eigenlijk echt een traditionele bierbrouwer. Maar de barrel aged bieren zijn erg populair op het moment. Je kunt het bier dan laten rijpen in een sherry-, whisky- of portvat, maar ook in een wijnvat natuurlijk. Daar had ik vooraf al wat advies over ingewonnen. Zo wist ik bijvoorbeeld dat de invloed van een houten vat op het bier relatief groter is bij een kleiner vat. Joep en ik kwamen elkaar tegen bij een bierproeverij voor het goede doel, in Spoordonk. Daar legde ik Joep de vraag voor of ik een rode wijnvat van hem zou mogen gebruiken. Hij vroeg of ik misschien ook in de wijn wilde gaan, haha! Ik moet bekennen dat ik deze manier van bier maken wel spannend vind. Wij brouwers willen toch het liefste gedurende het gehele proces controle houden. Maar eenmaal in een houten vat, moet je het ook aan het vat overlaten. Invloed heb je niet meer. Je kan hooguit af en toe een slokje proeven, om te bepalen of het ‘af’ is. Dat moet je geregeld doen, want je kan wel bepalen dat het nog wat langer moet liggen, maar als je tot de conclusie komt dat het té lang op vat heeft gezeten, dan ben je te laat: terug kun je niet meer.”

De charme van wijn maken

Van de Ven knikt. “Dat klopt, maar ik vind het juist mooi als ik niet honderd procent in controle ben. Dat is ook de charme van het wijn maken. Ik heb wel het voordeel dat ik een beetje weet wat ik doe. Zo heb aan MAS nog Levensmiddelentechnologie gestudeerd en mijn familie zit al veertig jaar in groente en fruit.” Er volgt nog een heel gesprek over hop, wort, most, mouten en gisten. Maar dan komt het moment van de waarheid als Schamp de glazen heeft ingeschonken: is het resultaat geslaagd? Eerst wordt de wijn geproefd, om te kunnen beoordelen in hoeverre de smaak van de wijn uit het vat van invloed was op het bier. Alle drie de testers zijn het erover eens: de wijn is heerlijk. Een lokaal Oirschots product waarmee je héél goed voor de dag kan komen. Dan het Quadrupel bier… Warempel: de fruitige tonen zijn zelfs proefbaar in het schuim en het bier zelf heeft er een assortimentje smaaksensaties bijgekregen, die vooral in de afdronk een feestje voor het gehemelte blijken. Dat alles zou een wat ‘wild’ geheel kunnen opleveren, maar deze Quadrupel is vooral heel mooi in balans gebleven.

Samenwerking wordt voortgezet

De proevers kunnen unaniem concluderen dat dit experiment zéér geslaagd is. Schamp: “En het mooie is dat je hem ook nog gerust wat maanden kunt laten liggen, want hij zal in de fles ongetwijfeld nog beter narijpen.” Van de Ven knikt en glimlacht. “Ik heb Frans niet elke dag gebeld sinds september, maar spannend vond ik het toch wel. Inmiddels hebben we besloten deze combi voort te zetten. Volgend seizoen lever ik Frans weer een wijnvat!”

De Quadrupel ‘barrel aged’ VandeOirsprong / Het Hof van Hedel is vanaf deze week in een beperkte oplage van zestig flessen van 75 cl te koop bij slijterij Mitra Hans & Hans aan De Loop in Oirschot.