Er zullen vast nog Beerzenaren zijn die zich herinneren hoe in de jaren '50 van de vorige eeuw een vrolijke groep Indonesische mensen dansend door de straten ging, met een mooi bruidspaar in hun midden. Het waren Keiezen, die in die tijd in de barakken van Kamp Baarschot woonden. Maar het kamp heeft een veel omvangrijkere geschiedenis. Ine Gimbrère, bestuurslid van de Stichting Erfgoed Diessen, zocht het allemaal uit en zal hierover op verzoek van de Heemkundekring Den Beerschen Aard op maandag 18 november een lezing geven voor de inwoners van de Beerzen.
Kamp Baarschot was weliswaar genoemd naar de tot de gemeente Diessen behorende kern Baarschot, maar het behoorde tot de gemeente Oost-, West- en Middelbeers.
In de crisistijd van de dertiger jaren, toen sprake was van grote werkloosheid, werden de barakken door het rijk gebouwd. Hierin werden in het kader van de zogenaamde werkverschaffing werkloze mannen ondergebracht die gedwongen te werk werden gesteld. In de Tweede Wereldoorlog gingen de Duitsers hiermee door: het kamp werd korte tijd gebruikt als gemengd testkamp voor Joden en andere mannen en later voor de Arbeidsdienst.
Na 1945 ging het kamp met name dienst doen als opvangkamp voor achtereenvolgens evacuées uit andere delen van Nederland, kinderen die slachtoffer waren van de oorlog, gezinnen die getroffen waren door de Watersnoodramp en – in 1955 – Molukse gezinnen afkomstig van de Kei-eilanden. Omdat hun kinderen naar school en naar de scouting gingen integreerden de Keiezen in grote mate met de Beerse bevolking, met als hoogtepunt de genoemde bruiloft. Over die tijd zijn de nodige anekdotes bewaard gebleven.
Spaanse gastarbeiders
Het terrein met de barakken werd daarna eerst gehuurd en later gekocht door de Joannes Bosco Stichting die er een vakantieoord voor kinderen ging exploiteren onder de naam “De Spreeuwel”, maar ook een tijdje enkele barakken verhuurde voor het onderbrengen van Spaanse gastarbeiders werkzaam bij N.V. Volt in Tilburg. Tegenwoordig is hier een conferentie- en trainingscentrum gevestigd met de naam “Eigentijds Erf”. De opbrengsten hiervan komen nog steeds ten goede aan jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Van de vroegere barakken staat er nog één gehavend maar fier overeind: de barak die dienst deed als school voor de jongste Keiezen en als kerk en feestzaal.
Wilt u de lezing bijwonen, kom dan op maandag 18 november om 20.00 uur naar “Ons Mevrouw” Doornboomplein in Middelbeers. Leden van Heemkundekring “Den Beerschen Aard” gratis toegang, anderen betalen 4 euro, inclusief een kop koffie.