In de kapel van de Heilige Eik brandt sinds 20 september een grote kaars, die het vuur van de bevrijding symboliseert. Het vuur is op die dag door de Bali Runners lopend van Eindhoven naar Oirschot gebracht en zal daar brandend worden gehouden tot de laatste ceremonie van de viering van de 80 jarige bevrijding heeft plaats gevonden. De kaars past heel mooi in de sfeer van de stilte van de kapel, waar de namen van mensen te lezen zijn, die stierven voor onze vrijheid.
Op zondag 20 oktober gingen de Bali Runners voor de derde keer naar de Heilige Eik om daar het bevrijdingsvuur op te halen. Deze keer zouden ze het naar Oirschot brengen, waar er ceremonies plaats zouden gaan vinden bij de Stönner-Meijwaardbrug en het Monument in De Drossaard. De olympische fakkels werden ontstoken en even later begonnen de Bali Runners onder een bladerdak van herfstkleuren hardlopend aan hun tocht naar Oirschot. Daar kwamen ze om ongeveer 10.15 uur aan bij de Stönner-Meijwaard fiets- en wandelbrug.
Even later kwam de stoet met genodigden, waarbij leden van de familie van Willem Meijwaard, die begeleid werden door leden van Scouting Sint Odulphus en van drie Oirschotse Gildes. Nadat ceremoniemeester Joke van Ham iedereen welkom had geheten, hield Arthur de Vries namens de Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot een verhaal over de historie van de bevrijding van Oirschot. Daarbij werden Rinus Stönner en Willem Meijwaard genoemd, militairen van de Prinses Irenebrigade, die hun leven hadden gegeven voor de bevrijding van Oirschot, waarvoor de brug hun naam had gekregen. En toen was het moment daar dat mevrouw Nita Alons-Meijwaard het lint door ging knippen, waarmee de brug officieel werd geopend. Zij werd daarbij begeleid door burgemeester Judith Keijzers-Verschelling en leden van de familie van Willem Meijwaard.
Historische legervoertuigen
Na de opening van de brug stapten de burgemeester, de leden van de families Meijwaard, de dorpsdichter Roel Timmers en Arthur de Vries in historische legervoertuigen. Daarbij voegden zich lopend de overige aanwezigen en vervolgens zette de stoet zich in beweging naar het Monument bij De Drossaard. Daar was een ensemble van Muziekvereniging Arti al aanwezig, alsmede een aantal inwoners van de gemeente Oirschot. Na aankomst van de stoet met genodigden werd iedereen welkom geheten door ceremoniemeester Joke van Ham en kwamen de Bali Runners aangelopen met hun olympische fakkels en het bevrijdingsvuur. Onder de klanken van het lied “The Flower of Scotland”, gespeeld door het ensemble van Muziekvereniging Arti werd het bevrijdingsvuur in een vuurschaal ontstoken en hield de burgemeester een toespraak. Daarna legde de burgemeester samen met twee leden van Scouting Sint Odulphus een krans bij het monument. Vervolgens werd het stil bij het monument en blies Niek van Agt van Muziekvereniging Arti op een indrukwekkende manier het signaal Last Post. In de minuut stilte, die volgde, werden daarna alle militairen en burgers herdacht, die bij de bevrijding van Oirschot zijn omgekomen - waaronder Rinus Stönner en Willem Meijwaard - en de jaren na de bevrijding niet meer mee hebben mogen maken.
Amazing Grace
Hierna klonk het Wilhelmus en las dorpsdichter Roel Timmers een gedicht voor.
Onder de klanken van “Amazing Grace” en vooraf gegaan door de tamboers en bazuinen van drie Oirschots Gildes vertrokken de aanwezigen daarna in een stoet vanaf het monument bij De Drossaard naar het Standaardplein bij de Stönner-Meijwaardbrug, waar bij Trattoria Santa Maria iedereen onder het genot van een kop koffie nog even kon napraten over deze indrukwekkende viering van de 80-jarige bevrijding van Oirschot. Oirschot had vandaag op een dankbare en respectvolle manier haar bevrijders de eer gegeven, die hen toekomt. Dankzij deze bevrijders kunnen de inwoners van Oirschot nu in vrijheid leven en daarom was deze dag een heel mooie manier geweest om te laten zien hoe belangrijk vrijheid voor iedereen is. Laten we deze gedachte nooit vergeten…
Kees Smetsers, Foto’s Piet van Oirschot