Waarom een beproefd en succesvol concept niet nog eens toepassen, zo zullen de organiserende stichting KuBes en theatergroep Keskenoate wellicht gedacht hebben. Zo’n tien jaar geleden zag het Beers Thuis Theater Festival het licht, waar bezoekers een keertje rondkijken in de huiskamer van dorpsgenoten konden combineren met een stukje theaterbeleving. Vervolgens waren er nog edities in Beerse winkels en in Beerse tuinen. Op 2 november kunnen liefhebbers van dit ludieke concept weer op de fiets, ditmaal zijn er vijf werkplaatsen te bezoeken op 2 november.
door Rens van Ginneken
Voor Joris van der Pijll uit Haaren is het niet de eerste keer dat hij in de Beerzen komt, maar deze setting – optreden in een werkplaats – is voor hem ook nieuw. “Samen met Lieke Colijn uit Nieuwendijk vorm ik het singer-songwriterduo TeSerieus. Het concept van dit festival lijkt me wel leuk, in een werkplaats drie verschillende groepen ontvangen. Voor akoestische duo’s met eigen werk zoals wij zijn er niet zo heel veel plekken geschikt, maar zo’n kleine setting als bij het Beers Werkplaats Theater Festival is voor ons uitstekend.” Over TeSerieus: “We speelden al langer samen in een vijfmansband, waarin Lieke ook Nederlandstalige songs schreef. Die nummers zijn vaak best gevoelig en erg geschikt voor een kleinere setting, dachten wij. Twee stemmen, twee gitaren. De stijl? Ja, we zijn wel een beetje een ‘niche’ denk ik. Beetje folkachtig, een beetje het troubadour gevoel. Een nummer heet ‘Tweestrijd’, dat gaat over de lastige keuze tussen afscheid willen nemen, maar bang zijn om alleen te zijn. ‘De Twentse boerderij’ is dan weer een fantasieverhaal over een boer die onder de duim zit bij zijn vrouw. We hebben bij optredens wel meegemaakt dat mensen geraakt zijn of zelfs gaan huilen. Afijn, we gaan het zien in Middelbeers: we hebben er zin in!”
De lasser ontvangt theaterpubliek
Voor Frank van Gool uit Middelbeers is het festival niet onbekend. “Als bezoeker heb ik het al een paar keer mogen meemaken, maar ontvangende locatie ben ik nog niet eerder geweest”, zo vertelt de ondernemer in zijn werkplaats aan de Industrieweg, tussen grote stalen frames en een lasinstallatie. “Ik maak hier vooral constructiewerk in metaal, liefst niet al te zwaar. Echt maatwerk in opdracht. Denk bijvoorbeeld aan hekwerken, poorten, trappen, winkelinrichtingen. Maar ik werk ook aan klassieke auto’s bijvoorbeeld; ik ben van huis uit eigenlijk automonteur. Het is ook die afwisseling die het leuk maakt.” Over het festival kan hij alleen maar positief zijn. “Ik heb al veel leuke dingen gezien bij eerdere edities. En het biertje bij de Meet & Greet nadien is ook erg gezellig natuurlijk. Ik heb ook wel wat met het bijzondere Beerse cultuurwereldje. Ik vind het wel mooi dat ik daar nu ook een steentje aan kan bijdragen. Ik heb zelf al wat mensen uitgenodigd, het wordt weer gezellig lijkt me. Nu moet ik nog even gaan kijken hoe ik het met de inrichting hier doe”, mijmert de Beerzenaar. “Waar zet ik de stoelen bijvoorbeeld en waar komen de artiesten? Het scheelt nogal of je een zanger met een violist ontvangt of een circusact natuurlijk”, besluit Van Gool met een lach.
Jonge cabaretier
Daniël van den Brink uit Den Bosch is met zijn 24 lentes waarschijnlijk een van de jongste artiesten op het Beers Werkplaats Theater Festival. “Nee, ik ben nog nooit in Middelbeers geweest, had er zelfs nog niet van gehoord. Ik werd gebeld door iemand van de Theater Academie in Den Bosch, met de mededeling dat er voor dit festival nog acts gezocht werden”, aldus de cabaretier. Over zijn voorstelling: “Het is vrij abstract en talig/filosofisch. Taal is voor mij meestal de basis voor mijn programma. Het filosofische kwam nog terug in mijn afstudeeropdracht. Dat had eigenlijk als thema: ‘Als alles relatief is, wat heeft dan nog waarde?’ Ik ga nu een heel nieuw programma brengen, een beetje gebaseerd op mijn eigen issues. Dingen als conflicten uit de weg gaan, of dealen met lastige emoties door spullen te kopen. Wellicht is dat ook voor mensen in het publiek herkenbaar?”, lacht hij. Over de ongetwijfeld bijzondere setting die hem in Middelbeers wacht: “Ik ben er niet zo bang voor, ik ben ook niet afhankelijk van een theateromgeving of zo. Zo’n intiem optreden, dicht op het publiek ligt me wel. Ik ben ook benieuwd naar de dynamiek van drie verschillende groepen op die avond. Als de mensen een beetje gevoel voor humor hebben moet het wel goed komen!”
Beers Werkplaats Theater Festival, zaterdagavond 2 november, start bij Café De Doornboom in Middelbeers. Aanvang:19.00 uur.
Vanuit café De Doornboom reis je met een klein gezelschap op de fiets onder begeleiding van theatergroep Keskenoate langs drie Beerse werkplaatsen met verrassende acts. Uiteindelijk ontmoet je, als afsluiting van je theaterreis, alle artiesten en bezoekers in een ‘meet en greet’ in café De Doornboom.
Inschrijving en betaling graag vooraf regelen. De prijs van de tickets bedraagt 10 euro en is inclusief koffie/thee.
Neem naast je fiets met werkende verlichting en warme kleding ook een eigen mok of kopje mee.
19.30 - 20.00uur: Voorstelling 1
20.20 - 20.50 uur: Voorstelling 2
21.10 – 21.40 uur: Voorstelling 3
Vanaf 21.40.uur: De meet & greet van publiek en artiesten in café De Doornboom.
Link voor inschrijven en betalen: https://shop.eventix.io/76a2b1c3-513a-11ee-a642-6a57c78572ab/tickets?shop_code=9ergquek
Meer info: Werkplaatstheater - Kubus Festival www.kubusfestival.nl/werkplaatstheater/