Wie dacht dat het na de Veulpoepers, Skik en Rowwen Hèze wel over was met de streektaalmuziek zou op 25 augustus eens een kijkje moeten gaan nemen bij de Cultuurboerderij. Het Van Hier festival biedt dan een heel scala aan lokale muziek, streektaal, performance en dans. Op drie podia treden maar liefst zeventien acts voor het voetlicht, waarvan een flink aantal hun streektaal gloedvol vertolkt. Oud-Hilvarenbekenaar en dialectzanger bij Brabomundo Hein Augustijn vertelt over het mooie van dialect en streektaal.
door Rens van Ginneken
Door een onfortuinlijke val met de fiets zit Hein Augustijn (50) momenteel even in de lappenmand met een gebroken duim en wat gebroken ribben. Maar als artiest en mede-organisator is hij bij het Van Hier festival zeker van de partij vertelt hij. “Ik hoop dan weer voldoende hersteld te zijn, maar voor de zekerheid hebben we met mijn groep Brabomundo toch maar een vervangende gitarist opgetrommeld. Zo hoef ik in ieder geval niet last minute af te zeggen.” Hij woont momenteel in Den Bosch, maar groeide in de gemeente Hilvarenbeek op als zoon van een dierenarts. “In de noordelijke Kempen, met de gemeenten Hilvarenbeek en Oirschot bijvoorbeeld kom ik nogal altijd graag. Ik groeide op met het dialect en hield zeker vroeger al van groepen als Veulpoepers en Dommelvolk. Veel dialecten, zeker ook het Brabants, zijn zo lekker ‘smeuiig’ en lenen zich daardoor heel goed voor muziek. Ik ben niet zo chauvinistisch of sentimenteel, maar toen ik boven de rivieren studeerde, miste ik het gevoel en de Brabantse taal toch behoorlijk.”
Brabants én wereldmuziek
Hij wil zich zeker niet profileren als ‘dialect expert’, maar een enthousiast promoter van de streektaal in de muziek mag je hem wel noemen. “Ik heb altijd een zwak gehad voor bands die in hun moerstaal of in het dialect zongen, zoals de Veulpoepers, Tröckener Kecks en The Scene, maar ook Vlaamse bands als Noordkaap en Gorki die ik nog zag tijdens Sneeuwpop in Diessen. Voor mij zelf was het uiteindelijk niet zo’n grote stap om ’Algemeen Beschaafd Brabants’ te combineren met wereldmuziek, zoals we nu met onze band Brabomundo maken.”
Niet in nostalgie blijven hangen
Hij vervolgt: “Je kan natuurlijk een hele discussie voeren over hoe je je dialect precies moet spreken, of over hoe het steeds meer verdwijnt. Echte puristen kunnen er een heel ding van maken. Ik denk dan: doe er dan wat mee, het dialect is zo levend als je het zelf wilt! Ik zou het ook leuker vinden als het nog meer zou leven, ik vind het ook niet echt leuk als Brabantse jongeren met zo’n Gooise R spreken en het zou zonde zijn als het verdween, want het is hartstikke charmant. Maar ik wil het toch vooral luchtig en positief benaderen. Niet teveel in de nostalgie blijven hangen, alsof vroeger alles beter was. Taal en ook dialect is altijd in beweging, dat hoort ook gewoon zo.”
Single met Gerard van Maasakkers
Twee jaar geleden nam hij de streektaalsingle ‘Van Hier’ op met onder meer Gerard van Maasakkers. “Hij kwam met het idee van meerdere zangers, in meerdere dialecten. Zo kwam er naast Brabantse ook Drentse en Achterhoekse inbreng. Heel tof om te doen, het gaf me een soort ‘We are the World-gevoel’. Door de enthousiaste reacties die volgden op de single kwam om een festival met een folkthema te organiseren. Al snel meldden zich muzikanten Justus Janssen en Ramon de Louw, maar ook ‘eminence grise’ Tinus Kanters met een bak aan organisatorische ervaring. Toen we bij elkaar kwamen in Anvers in Tilburg, was het binnen vijf minuten beklonken. Zelf had ik al eerder opgetreden bij Berdie en Gerard van de Cultuurboerderij. Het leek mij de ideale, prachtige locatie, met mogelijkheden zowel binnen als buiten en ook dat was snel rond.”
Landelijk gevoel
“Nu staat er dus een hele mooie line-up, laagdrempelig en familievriendelijk, met de Eindhovense stadsdichter Iris penning en de Oirschotse dorpsdichter Roel Timmers. Op het Concertpodium staan, naast Brabomundo, onder andere Vandiekomsa, bekend van de onvervalste eigentijdse Brabantse folkmuziek. Helemaal vanuit het ’verre Oosten’ komt Leon Moorman, bekend van het prijswinnende nummer ‘Knooin’ ons trakteren op onvervalste D-POP, oftewel popmuziek in het Drents dialect! Het Tilburgse Second Harvest zorgt voor het landelijke gevoel en brengt ons in de zwoele zomeravond de beste nummers van Neil Young.” En wie niet kan stilzitten, die mag heerlijk losgaan op balfolkmuziek op het speciale Danspodium. Het balfolk-trio Nebel is ontstaan uit een project waarbij Belgische en Nederlandse muzikanten elkaar uitnodigen samen ‘ten bal’ te trekken. Swinco bestaat uit twee Brabanders, met een sterke liefde voor de Bretonse dansmuziek. Energie krijg je van de muziek van e = mT2. Deze twee rasmuzikanten zorgen voor een bruisend bal”, zo besluit de dialectzanger. Uiteraard markeert een welgemeend ‘Houdoe!’ het einde van het interview.
Met: André van den Boogaart / Hein Augustijn & Brabomundo / e=mT2 / Iris Penning / Martijn Kuijten / Nick Pilmeyer / Leon Moorman / Loat mèr hurre / Nebel / Roos Trio & Friends / Second Harvest / Roel Timmers / T(w)o catch a raindrop / Vandiekomsa / Swinco / Jong Volk / Voddemoêr /
Op 25 augustus van 12.00 uur tot circa 23.00 uur, bij de Cultuurboerderij, Voldijnseweg 8 Westelbeers.
Meer info: www.vanhierfestival.nl