Reden voor een feestje bij de Goede Doelen Week Oirschot-Spoordonk: al vijf jaar een succesvol alternatief voor al die seperate collectes die voorheen van deur tot deur gingen. En er zijn meer voordelen, zo vertellen bestuurslid Sjef Rooijackers, wijkhoofd en lid taakgroep Ester de Jonge en wijkhoofd en lid taakgroep en deelnemersraad Anjo Smeyers enthousiast. En zo kunnen er over een paar weken weer mooie bedragen worden overgemaakt naar de 21 landelijke goede doelen.

door Rens van Ginneken

Er moest aanvankelijk nog wel wat gelobbyd worden bij verschillende, soms toch al succesvolle en goed georganiseerde goede doelen in Oirschot en Spoordonk, om nut & noodzaak van een gezamenlijke collecte aan het verstand te peuteren, zo erkent Sjef Rooijackers. “In 2015 kwam ik in gesprek met iemand uit Asten, over de Goede Doelen Week die daar al liep op dat moment. Of dat ook niet iets voor Oirschot zou zijn? Op dat moment was ik al collectant voor het Gehandicapten Fonds en het Diabetes Fonds. Na hier en daar aanvankelijke bedenkingen gingen de neuzen dezelfde kant op: de verschillende fondsen in Oirschot en Spoordonk zagen óók de voordelen. Er werd een bestuur samengesteld om het vanaf de start in goede banen te leiden.”

Voor landelijke goede doelen

Het opzetten van een goedlopende Goede Doelenweek Oirschot-Spoordonk vergde twee jaar. Rooijackers daarover: “We wilden inzetten op een gezamenlijke collecte voor landelijke goede doelen en er moesten sponsors benaderd worden om de kosten te dekken. Helaas haakte een aantal plaatselijke sponsors af in en na de coronatijd, maar via de Rabo Club Support en de statiegeldacties van Jumbo en AH bleven we toch verzekerd van fondsen. Inmiddels doen er al 21 goede doelen met een ANBI-status mee. We hebben een Deelnemersraad met afgevaardigden van alle goede doelen: zij nemen de beslissingen. Elk goed doel levert ook minimaal tien nieuwe collectanten voor de Goede Doelen Week, plus een lid voor één van de drie taakgroepen: Communicatie, Logistiek of Financiën.”

Snel enthousiast

De voordelen van een gezamenlijke Goede Doelen Week zijn groot, zo vertelt Anjo Smeyers, die zich onder meer inzet in de taakgroep Logistiek. “Ik heb jarenlang gecollecteerd voor het Gehandicapten Fonds, de Hartstichting en voor de Brandwondenstichting, waarvan ik ook coördinator was en ben. Voor die laatste collecte hadden we veertig mensen, maar we merkten wel dat het best moeilijk was om er nog nieuwe collectanten bij te krijgen. Dat hoorden we ook van andere goede doelen. Ik was dus al snel enthousiast toen de Goede Doelen Week werd opgezet, ook omdat er dan per saldo minder collectanten nodig zijn, die meestal ook nog in hun eigen wijk en straat lopen en ik meldde me aan voor de taakgroep Logistiek: dat regelen, coördineren en klaarzetten dat ligt me wel! Zo liggen er nu bijvoorbeeld mooie contacten met zorgboerderij ’t Scheiend en met streekproductenwinkel ’t Bint, waar de deelnemers duizenden collectebrieven voor ons vouwen.”

Alleen maar voordelen

Ester de Jonge – taakgroep Communicatie – haalt nog andere voordelen van de Goede Doelen Week aan. “Mensen hebben steeds minder vaak contant geld in huis. Nu kun je, naast contant, ook via de QR-code, of via een bankoverschrijving een donatie doen. Eén bedrag en op de collectebrief geef je aan hoeveel je aan welke goede doelen wilt geven. Daardoor komen er natuurlijk ook weer minder collectes aan je voordeur. Wat ik zelf altijd erg mooi en van toegevoegde waarde vind, is het samen tellen na de Goede Doelen Week in Museum de Vier Quartieren. Ook de burgemeester komt de laatste jaren meetellen. Het geeft echt een mooi gevoel van verbinding, als je zo allemaal samen bezig bent.” Anjo: “Je ziet soms bijzondere dingen hoor. Er zat eens een briefje van 500 euro in een bus, maar 13 cent hebben we ook al eens meegemaakt. Eén collectant kwam eens een beetje beschaamd binnen. Ze had een lepel gebruikt om de brieven beter in de collectebus te kunnen duwen en die was vastgeraakt!”, zo lacht ze.

Geheim van het succes

Al vijf jaar loopt de Goede Doelen Week Oirschot-Spoordonk dus als een tierelier, met steevast een prachtige eindopbrengst. Wat het geheim is van het succes? “In deze opzet kennen de mensen de collectanten heel vaak al. Dat geeft vertrouwen. Het wordt inmiddels op deze manier in veel plaatsen gedaan, maar het meest succesvol is deze opzet toch in de dorpen in met name Brabant en Limburg. De sociale component, het gevoel van het sámen doen is toch van belang voor het slagen”, zo vermoedt Sjef Rooijackers. “Ik heb vooral veel respect voor de mensen die dit vrijwilligerswerk doen, soms door weer en wind. En ik kan verzekeren: elke cent komt goed terecht.”

Kostenbesparend

Inmiddels kunnen dankzij de Goede Doelen Week alle straten in Oirschot en Spoordonk ‘bemenst’ worden met collectanten, waar dit voorheen een stuk lastiger was. “Vroeger had je vaak wel honderd adressen voor een collecte. Met de ruim 200 vrijwilligers die we nu hebben, ligt het gemiddelde aantal adressen op ongeveer dertig. Daarnaast is het kostenbesparend voor de goede doelen: ze hoeven bijvoorbeeld minder collectebussen en drukwerk te verspreiden”, aldus Sjef. Toch is het van belang dat er ook in 2024 weer nieuwe vrijwilligers zich melden, vertelt Ester. “Er wordt volop gebouwd in onze gemeente: er komen hele wijken bij. Dus kunnen we zeker weer enthousiaste nieuwe mensen gebruiken!”

Data en info

De collectanten namens de Goede Doelen Week komen langs met de enveloppen van maandag 1 april tot en met zaterdag 6 april. Van maandag 8 april tot en met woensdag 10 april worden de enveloppen weer opgehaald. Wie doneert via de website hoeft de envelop niet in te leveren.

Wie ook enthousiast is geworden om zich als vrijwilliger in te zetten voor de Goede Doelen Week Oirschot-Spoordonk, kan mailen naar:

info@goededoelenweekoirschotspoordonk.nl

Meer info: www.goededoelenweekoirschotspoordonk.nl