Verslag 15 februari ’Toekomstig wonen’ door Els van Daal in de Kerk te Oostelbeers.

Voorzitter Rien van Breda heet iedereen welkom. Het thema van deze avond: Denken over de toekomst en daarvoor zelf initiatieven nemen om de leefbaarheid te bevorderen.

Els van Daal vertelt: ”Dit is de opstart om na te denken over ’Hoe wil ik ouder worden?’ Dit doen we in vier avonden. Deze eerste avond is het doel: ’Ben je bewust van je situatie met betrekking tot het wonen en zorg en welzijn. We beginnen vaak te laat na te denken over dit thema.

Kennen wij onze situatie wel genoeg?’ Waarvan is onze toekomst afhankelijk? O.a. van: De demografische gegevens: deze wijzen op een dubbele vergrijzing. Senioren wonen vaak zelfstandig, maar niet passend. Senioren wonen ver van de voorzieningen, liever pantoffelafstand, hoe ver kunnen we komen met onze rollator? Hoe ouder we zijn geworden, hoe minder we geneigd zijn om te verhuizen. Leeftijd komt met gebreken, daardoor ontstaat een extra zorgvraag. Die kan niet worden ingevuld. Eenzaamheid is ziekmakend.

Door bovenstaande feiten zullen we zelf moeten zorgen dat we op de toekomst zijn voorbereid. Je kunt er niet snel genoeg aan beginnen. We komen zelf vaak te laat in actie: We moeten eerder nadenken, maar zeker ook eerder keuzes maken. Wie prettig oud wil worden begint op tijd na te denken over wonen, de sociale omgeving en de zorgverlening.

Kort samengevat: Dubbele vergrijzing, afname van de professionele zorg, onvoldoende mantelzorgers en onze woningen zijn niet geschikt. Daar zullen wij het in de komende tijd mee moeten doen.

Wat doet de buitenwereld voor ons?

De gemeente zegt 50 woningen voor senioren te zullen bouwen en alleen al bij deze eerste bijeenkomst waren al meer dan 50 mensen die daarvoor in aanmerking willen komen. Technologie en digitalisering zouden een oplossing kunnen bieden. De zorgverlening zal steeds meer adviseren en reageren via de digitale mogelijkheden. Zijn we wat dit betreft wel bij de tijd? Moeten er cursussen komen, snelle glasvezels worden aangesloten. Of zeggen we: “Het zal onze tijd wel duren”.

Moeten we sociaal niet beter omzien naar elkaar? Moeten we aan preventie werken: valpreventie, gezonder eten, meer bewegen etc. Blijf vitaal, doe mee. Afname van mobiliteit is begin van eenzaamheid. Vanaf nu zullen we er echt over moeten gaan denken en actie ondernemen.

Hierna was er gelegenheid om vragen te stellen en opmerkingen te maken:

Personeelstekort in de zorg oplossen door asielzoekers ook in de eerste 6 maanden te laten werken? Zij willen integreren en werken om hier in Nederland te kunnen blijven. Een win-win situatie. Digitale tijdperk is door onze ouderen niet genoeg omarmd. Daar moeten we op inspelen. Bereid de mensen daar op voor en geef voorlichting. Fijn wonen is meer dan stenen. Gebruik de mogelijkheden die je hebt. Installeer de app 1-1-2 op je mobiele telefoon. Dat werkt het snelst als je hulp nodig hebt.

Daarna werden enkele casussen besproken. Veel deelnemers herkenden de situatie. Soms was het zelfs confronterend. Veel senioren zullen zo lang mogelijk in eigen huis willen blijven wonen. Wat kan daarbij helpen? Woonscan, WMO, Wijzer, seniorenpunt Oirschot, slimme technologie zoals automatische verlichting en een mantelzorgwoning bijvoorbeeld. Houd zelf de regie en wacht niet te lang

De thema-avond WONEN is: Donderdag 28 maart, aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur in De Kerk, Kerkstraat 10, Oostelbeers.

Aan het woord komt de heer Adriaans die gaat vertellen over verschillende woonvormen. Tevens gaat Els van Daal over de woonscan vertellen.

De laatste 2 bijeenkomsten zijn op: donderdag 18 april en donderdag 2 mei, ook weer in De Kerk Oostelbeers.